Zbliżają się Święta Wielkanocne i wielu pacjentów bariatrycznych zastanawia się, czy będzie mogło „świętować” razem z resztą domowników.
Żurek z kiełbasą i chrzanem, pasztet, swojskie wędliny, jajka z majonezem, sałatka jarzynowa. Albo mazurek, babka cytrynowa i inne pyszności będą kusić wyglądem i zapachem. Czy da się to jakoś pogodzić z zaleceniami dietetycznymi po operacji bariatrycznej?
Świąteczna dieta bariatryczna – proste wskazówki
Odpowiedź jest jak zwykle złożona, to zależy. W głównej mierze od tego ile czasu minęło od zabiegu. Jeśli operacja odbyła się kilka miesięcy temu, a dieta jest prawidłowo rozszerzona, to nie ma przeciwwskazań, żeby jeść „normalnie”.
Oczywiście pilnując objętości. Trzeba również zwrócić uwagę na indywidualną tolerancję na dane produkty.
Świąteczny jadłospis zwykle obfituje w duże ilości tłuszczu oraz cukru. Warto więc wprowadzić modyfikacje do przepisów, zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go erytrolem. Wybrać chudą wędlinę, majonez light lub jogurt. Pomiędzy posiłkami warto popijać napar z rumianku, mięty lub kopru włoskiego, mające działanie wspierające trawienie. Można pozwolić sobie na małą ilość alkoholu, najlepiej wytrawnego wina, które również pozytywnie wpłynie na procesy trawienne.
Ile czasu minęło od Twojego zabiegu?
Jeśli od zabiegu minęło niewiele czasu, zdecydowanie lepiej ostrożnie podejść do tematu. To ważne, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak mdłości, wzdęcia, uczucie ciężkości. Warto skonsultować się z dietetykiem bariatrycznym. Na podstawie całej Twojej historii medycznej oceni on, co można wprowadzić, a z czego lepiej zrezygnować.
Najważniejsze jest omijanie produktów tłustych takich jak:
- wieprzowe wędliny,
- boczek,
- majonez,
- wzdymających jak cebula, czy czosnek
- oraz słodkich, czyli głównie wyrobów cukierniczych.
Żurek można przygotować w wersji „FIT”, na wywarze warzywnym z dodatkiem małej ilości, białej kiełbasy lub kiełbasy drobiowej. Bez chrzanu, za to z dużą ilością majeranku.
Należy zrezygnować z deserów zawierających duże ilości cukru i tłuszczu. Warto zastąpić je chudszymi zamiennikami np. babkę można przygotować z erytrolem zamiast cukru i zrezygnować ze słodkiej polewy. Świetnie sprawdzi się również sernik na zimno, który dostarcza duże ilości białka. Sałatkę jarzynową można przygotować bez cebuli i pora, a zamiast majonezu wykorzystać jogurt. Kwestię alkoholu lepiej skonsultować ze specjalistą.
Jak postępować wobec rodziny
Bardzo istotne jest, aby w okresie Świąt, czy jakichkolwiek innych okazji, które łączą się z jedzeniem nie izolować się od bliskich. Operacja bariatryczna ma być zmianą nawyków na całe życie i nie wiąże się z drastycznymi ograniczeniami.
Najważniejsze jest zaufanie własnej intuicji, wsłuchanie się w sygnały płynące z organizmu oraz kontakt z dietetykiem, który najlepiej doradzi jak prawidłowo bilansować dietę.
Święta Wielkanocne to czas spędzany w gronie rodziny, okazja to spędzenia miłego czasu w Towarzystwie bliskich i radość płynąca z dzielenia się posiłkiem. Warto również wtajemniczyć rodzinę w zasady diety, dzięki ich zrozumieniu i wsparciu znacznie łatwiej wprowadzać korzystne zmiany do swojego stylu życia. A po sycącym posiłku koniecznie wybierzcie się na aktywny spacer!