Przyszła wiosna, a wraz z nią nowe wyzwania! Pragniesz pozbyć się kilku kilogramów, które zostały z Tobą po zimie? Oprócz zrównoważonej diety i aktywności fizycznej, w tym wyzwaniu mogą pomóc Ci niektóre zioła. Stanowią one doskonałe uzupełnienie diety bogatej w warzywa, owoce, zdrowe białka, tłuszcze i węglowodany złożone. Podczas pozbywania się nadmiaru kilogramów, pamiętaj, aby spożywać produkty w odpowiednich proporcjach. Zgodnie z założeniami diety odchudzającej. Dodatkowo, regularna aktywność fizyczna dostosowana do indywidualnych potrzeb organizmu jest niezmiernie istotna. Które zioła wspomagają odchudzanie? Czy mają one wpływ na redukcję łaknienia i ograniczają wchłanianie węglowodanów? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w niniejszym wpisie!
Po jakie zioła sięgnąć na odchudzanie?
Siła, która tkwi w naturze od wieków, jest wykorzystywana w zielarstwie. Zioła są doskonałym źródłem składników odżywczych, które przeciwdziałają starzeniu się organizmu oraz większości znanych chorób. Mają korzystny wpływ na przemianę materii, wspomagają eliminację toksyn i intensyfikują spalanie tłuszczu. Niektóre z nich zmniejszają apetyt, co sprawia, że rzadziej sięgamy po przekąski. Są zdrowe i warto je spożywać niezależnie od tego, czy prowadzimy dietę odchudzającą, czy nie. Warto jednak pamiętać, że obfitość składników, które dostarczają, może być niekorzystna w niektórych przypadkach. Dotyczy to zwłaszcza osób przyjmujących leki, cierpiących na choroby metaboliczne, depresję lub nowotwór. W takich sytuacjach niezbędna jest konsultacja lekarska w celu uniknięcia ryzyka interakcji z lekami i zamaskowania objawów choroby.
Zioła na odchudzanie a efekty
Tabletki, suplementy oraz substancje redukujące apetyt na pewno nie rozwiążą problemu nadwagi samodzielnie. Mogą być wsparciem dla właściwej diety odchudzającej i regularnej aktywności fizycznej. Podobnie jest w przypadku zastosowania ziół. Choć posiadają one różnorodne właściwości korzystne dla redukcji masy ciała, picie naparów z ziół czy herbat nie może zastąpić odpowiedniego planu żywieniowego, ale może ułatwić proces walki z nadmiernymi kilogramami.
Dieta odchudzająca wzbogacona o zioła:
- przyspiesza metabolizm,
- wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- obniża poziom cholesterolu,
- oczyszcza naczynia krwionośne,
- redukuje uczucie głodu,
- działa moczopędnie,
- zapobiega zaparciom,
- poprawia trawienie,
- wspomaga funkcjonowanie wątroby,
- minimalizuje ryzyko efektu jojo.
Chcesz, żeby Twoja dieta oparta na ziołach była skuteczna? Zapoznaj się z właściwościami poszczególnych ziół oraz umiejętne dobieraj mieszanki. Warto również skorzystać z fachowej wiedzy na temat sposobu przygotowania naparów z ziółowych herbat.
Zioła, które zmniejszają apetyt
Nasiona lnu, babka lancetowata, korzeń prawoślazu, podbiał, fiołek pensylwański czy chwast morszczyn, mają zdolność zmniejszania ochoty na jedzenie poprzez wywoływanie uczucia sytości. To dzięki obecności dużej ilości substancji śluzowych, które pochłaniają wodę w przewodzie pokarmowym, zwiększając swój objętość i wypełniając przestrzenie. Dzięki zawartości chromu i polisacharydów regulują metabolizm węglowodanów i zmniejszają ochotę na słodycze, z czego najbardziej znanym przykładem jest morwa biała. Cynamon, również wpływa korzystnie na metabolizm węglowodanów, stabilizując poziom insuliny i zmniejszając ochotę na słodycze.
Detoksykacja organizmu dzięki ziołom
Sprawnie funkcjonujący układ trawienny i wydalniczy to połowa drogi do sukcesu efektywnego odchudzania. Niezmiernie istotne jest wsparcie pracy przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki oraz nerek. Rośliny takie jak mięta pieprzowa, melisa, szałwia i rumianek poprawiają trawienie, zwiększając wydzielanie soków trawiennych i żółci oraz redukując wzdęcia. Stosując zioła na odchudzanie podobny efekt można uzyskać za pomocą ziół takich jak lubczyk, bazylia, oregano, kminek, tymianek, karczoch, ostropest plamisty, majeranek i jałowiec. Rośliny o właściwościach moczopędnych, jak pokrzywa, czarny bez, mniszek lekarski, skrzyp polny, żurawina czy perz właściwy, korzystnie wpływają na pracę nerek. Ich działanie wspiera metabolizm, ułatwia trawienie tłuszczów i usuwanie toksyn z organizmu.
Czym spalić tłuszcz?
Spośród ziół, niektóre powszechnie stosowane przyprawy kuchenne zyskały reputację naturalnych “spalaczy” tłuszczu, ponieważ korzystnie wpływają na procesy lipolizy, czyli rozkładu tkanki tłuszczowej. Szczególną uwagę zasługuje pieprz cayenne, który dzięki dużej zawartości kapsaicyny zwiększa termogenezę organizmu i intensyfikuje spalanie tłuszczu. Kurkuma wspiera metabolizm tłuszczu i ogranicza jego gromadzenie. Imbir, oprócz wzmacniania odporności, skutecznie wspomaga trawienie, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i pomaga w redukcji cellulitu. Guarana, bogata w kofeinę, pobudza spalanie tłuszczu, zmniejsza uczucie głodu i stymuluje. Jest także częstym składnikiem suplementów wspomagających odchudzanie.